Dimineata te trezesti, este mult prea devreme, nu ti se pare corecta ora, nu ai chef sa te dai jos din pat, este un adevarat efort, desi teoretic esti odihnit. Pana la urma o faci. Te indrepti spre bucatarie cu ochii nu mai mult jumate deschisi, tarasti picioarele de parca esti cel mai longeviv om de pe planeta, iar cu mana tremuranda abia trantesti ibricul cu apa pe aragaz. Pui cafeaua si astepti, astepti impietrit, cu ochii bulbucati in ibric. Daca nu ai atipit pazind “instalatia”, atunci e bine, nu ai dat cafeaua in foc. Mai ai de asteptat 2 minute ca sa se lase zatul si apoi, daca a inceput sa se sincronizeze si mana cu ochiul, poti sa torni aproapte toata licoarea miraculoasa in ceasca.
Aproape esti vindecat, ah’... frige, pfff, 1 minut…., iei prima gura. GATA, TE-AI REPARAT, poti sa te gandesti la ce ai de facut in ziua curenta, poti sa-ti aduci aminte ce s-a intamplat ieri, e totul clar. Abia acum a inceput o noua zi din viata ta.
Pana acum totul este normal, nu ai niciun semn de intrebare, insa in momentul in care ai de gand sa faci un copil si ti se pare ca trebuie sa fii mai atenta cu tot ce consumi sau esti insarcinata si stii ca sunt o gramada de restricii sau alaptezi, atunci incepi sa derulezi zeci de ganduri, de genul:
-dar cafeaua, face bine, face rau? -parca era o substanta in ea, … pai de ce ne trezeste, de ce ne agita, ce e amfetamina? -stiu ca mai faceam palpitatii, oare mai merge? -ceva parca nu e in regula azi, o fi de la cafea? -oare asta mic e agitat pt ca am baut inca o cafeluta? -am o durere ciudata, o fi de la cafea?
Toate aceaste intrebari sunt absolut justificate, toate pot avea legatura cu acest drog. A zis cineva drog? Da, a zis. Pentru ca nu avem doar minunata aroma ci si substanta numita cafeina.
Ceaiul verde, ceaiul negru si cacao contin si ele cafeina. De acceea ne putem trezi si cu un Nestea, IceTea si nu este indicat sa dam copiilor mici ciocolata si cacao.
Partea stiintifica
Cafeina este un alcaloid purinic cu nucleu xantinic. Are efecte psihostimulante, stimuleaza functile inimii si este diuretic. Dupa ingerare are biodisponibilitate 100%. Toata cantitatea de subtanta isi va face de cap prin organism. Este interesant faptul ca eliminarea se face mai rapid la fumatori si mult mai lent la nefumatori. Prin urmare si efectele trec mai repede. Acum intelegem de ce in general fumatorii beau mai multa cafea, de ce la tigare merge o cafeluta, sau invers.
Un incovenient pe care multi nu il stiu este faptul ca mobilizeaza calciul, scade pragul de excitabilitate al muschilor si previne recaptarea calciului. Acum am inteles de unde vin intepaturile la inima, palpitatiile si starea de moleseala.
Este psihostimulant prin blocarea receptorilor adenozinei la nivel SNC.
In organism cafeina se transforma intr-un procent destul de mare in teofilina. Acesta substanta este intalnita si intr-un medicament ce se adminstreaza pentru astm bronsic, bronchopneumonie obstructiva cronica ( o bola cu un acronim foarte simpatic BPOC ), boli cardiace ca stimulant al miocarduluil sau in insuficienţă ventriculară stanga.
Ultima idee (sumbra) este legata de parerea unor cercetarori de prin anii `90, care au aprofundat metabolismul cafelei, si au descoperit ca acest grozav alcaloid poate ridica nivelul colesterolului seric, iar in cele mai negre scenarii poate cauza cancere pulmonare, renale, rectale, gastrice, ovariene si de san. Acum nu vreau sa fiu Toma necredinciosul, dar cred ca la aproape orice substanta, cand ajungem la doze toxice putem vorbi de posibilitatea aparitiei neoplasmului.
Conversia
Vorbim de atata timp despre cafea si te tot intrebi: -oare cana mea de cafea e prea mare? -oare ceasca de la pranz e in plus? -oare o fac cam tare? -am trecut pe ceai verde / negru, am sarit din lac in put?
Sa clarificam lucrurile
Reteta de cafea: In medie cam la orice tip de cafea ( arabica, turceasca, columbiana, braziliana, etc…) raportul este de 5 grame cafea rasnita la 100ml apa.
1 ceasca normala are 120ml, o cana 250mL, deci cam dublu
1 ceasca de cafea contine 75mg cofeina -> o cana 150mg
1 ceasca de ceai 50mg -> o cana 100g
100 grame Ciocolata cu lapte = 25mg
100grame Ciocolata neagra = 75mg
Reproducerea si sarcina
Problemele apar de la 300mg de cofeina pe zi. Acest alcaloid incepe sa afecteze capacitatea de conceptie de la 2 cani pe zi, adica o jumatate de litru de cafea.
Prin contractarea vaselor de sange o catitate mai mica de sange ajunge la fat, astfel apar intarzierile de crestere ale fatului, hipoxia fetala si greutatea mica la nastere.
Tot de la aceasta doză incepe sa creasca si numarul de avorturi spontane, datorita faptului ca substanta cauzeaza contractarea uterului. La peste 8 cesti de cafea pe zi riscul de moarte a fatului este dublu. Intre 3 si 7 cesti riscul este ⅓. Prin urmare este de recomandat sa nu se consume mai mult de 3 cesti pe zi. Studiul s-a facut pe aproximativ 90000 de femei si riscul de moarte sub 3 cesti a fost doar de 3%.
Ce este foarte interesant este faptul ca se pare ca doar consumul de cafea a fost incriminat pentru moartea fatului, celelate produse, ceaiul si cacao se pare ca nu au avut efecte negative, deci problema este legata de alcaloidul din cafea si nu neaparat de cafeina.
Alaptarea
Din pacate cafeina trece in laptele matern iar nou-nascutii mamelor care beau multa cafea sunt agitati, irascibili si dorm putin. Acelasi lucru se observa si la cei carora mamele au baut in timpul sarcinii. Productia de lapte este scazuta. De retinut ca in sarcina nu se administraeaza diuretice.
Cu sau fara cofeina
Studiile arata ca nu sunt diferente semnificative intre mamele care beau cafea normala sau decofeinizata, in ceea ce priveste numarul de avorturi, malformatiile si greutatea nou-nascutului.
Concluzii
Cafeaua prin prisma compozitiei poate fi privita ca un medicament, ca o substanta, de aceea este bine sa te informezi cand, cat si cum. Privita ca substanta pare sa faca mai mult rau decat bine, insa nu trebuie sa uitam ca sunt o gramada de factori care pot influenta conceptia.
Personal, cred ca trebuie analizat raportul beneficiu / risc, ca la orice medicament sau activitate. Cred ca stresul interdictiei absolute poate sa dauneze mai mult mamei, sarcinii si nou-nascutului decat consumul moderat. Una sau doua cesti de cafea pe zi cu siguranta ca nu ar dauna majoritatii femeilor.
Daca vrei sa renunti la cafea complet, atunci trebuie sa fii complet impacata cu aceasta idee si sa nu privesti cafeaua ca pe o interdictie. Mai exact, nu ai niciun fel de regret, poti trece indiferenta pe langa ceasca sotului sau pe langa cafenele care te imbie cu arome de la sute de pasi, atunci e totul in regula. Daca in schimb te gandesti tot timpul “ce buna ar fi o gura” de cafea, atunci mai bine, bei o ceasca. Poate mai slaba :-)